Бидний тухай
Багш ажилтан
Хүнсний биотехнологи хөгжлийн чиг хандлага, хэтийн төлөв, Биохими, молекул биологийн ололтыг хүнсний биотехнологид хэрэглэх нь. Орчин үеийн биохими, молекул биологийн техникүүд, Хүнсний зориулалттай бүтээгдэхүүн үйлдвэрэх биореакторын дизайн, ажиллах зарчим, Хүнсний биотехнологид ферментацийн процессийг хэрэглэх нь, биопроцессийн үе шатууд, Хатуу болон шингэн фазын ферментацийн процесс, Амин хүчил, органик хүчил, Хүнсний нэмэлт бодисууд Экзополисахарид, пигментүүд, витаминыг биотехнологийн аргаар үйлдвэрлэх нь, бодисын солилцооны инженерчлэл, Мах, сүүний биотехнологи, Хүнсний сенсорууд, Хүнсний биотехнологи дахь патентийн асуудлууд, Хувиргасан гентэй организмыг хүнсэнд хэрэглэх талаар судлана.
Энэхүү хичээл нь оюутнуудад хүнсний үйлдвэр дэх биотехнологийн хэрэглээ, шилжмэл гентэй организмыг хүнсэнд хэрэглэх, хүнсний нэмэлтүүдийг биотехнологийн аргаар үйлдвэрлэх, хүнсний биотехнологийн зохицуулгын талаар ойлголт өгөх зорилготой.
Хүний хоол хүнс, хүний эрүүл мэнд гэж юу болох. Хоол хүнсний сонголт, хүнсний бидний эрүүл мэндэд гүйцэтгэх үүрэг, үндсэн хэсгүүд болох нүүрс ус, тос, уураг, витамин, эрдэс, тэдгээрийн задрал, шимт тэжээлийн бодисуудын боловсрох, шимэгдэх процесс, баланс. Функциональ хүнс, зөв хооллолт, энергийн баланс, биеийн жин, амьдралын явц дахь хоол хүнс. Хоол хүнс ба ундны усны аюулгүй байдал. Үүнтэй холбоотой гарах халдварт өвчнүүд. Дэлхийн хүн амын хүнсний хангамж, хүнсний аюулгүй байдлын талаар үндсэн ойлголт, мэдлэг олно.
Хоол хүнс болон эрүүл мэндийн хамаарлын талаархи үндсэн мэдлэг олгох
Уураг, пептид амин хүчил, нуклейн хүчлүүд, өөх тос, нүүрс ус витамин, гормон, ферментийн ангилал, физик химийн шинж чанар, организмд гүйцэтгэх, тэдгээрийн солилцооны үндсэн ойлголт болон амьд бие махбодид явагдах химийн урвалуудыг судална
Энэхүү хичээлийн зорилго нь оюутнуудад амьд организмын химийн найрлагын молекул үндэс, биомолекулуудын бүтэц байгууламж, организмд гүйцэтгэх үүрэг ач холбогдол, эс эдийн дотор явагдах бодисын солилцооны механизмын талаарх үндсэн ойлголтуудыг өгнө.
Тухайн хичээл нь эсийн биомасс, анхдагч ба хоёрдах метаболит үйлдвэрлэх технологи боловсруулахад энзимийн, микробын өсөлтийн кинетик, урвалын механизм, биополимерын бүтцийг харгалзан үзэх, тооцоолох, бүтээгдэхүүнийг цэвэрлэх арга зүйг хамарсан болно.
Биологийн технологийн онол практикийн мэдлэг олгох.
Биобүтээгдэхүүний үйлдвэрлэл, Биофармацийн үйлдвэрлэлийн түүх, Хүнс ба эмийн зориулалттай биобүтээгдэхүүнүүд, Биобүтээгдэхүүний үйлдвэрлэлд хэрэглэгдэх Биохими, молекул биологийн үндсэн аргууд, Биобүтээгдэхүүний үйлдвэрлэлд хэрэглэгдэх микробиологийн үндсэн аргууд, Амьтныгаралтай эмийн түүхий эд, Ургамлын гаралтай эмийн түүхий эд, Микроорганзмын гаралтай эмийн түүхий эд, Эмийн бодисыг нээж илрүүлэх, Биотехнологийн патентийн асуудлууд, Эмийн бэлдмэлийн туршилтсудалгааны үе шат, Эмийн бодис үйлдвэрлэх нөхцөл, Биофармацийн бүтээгдэхүүний эх үүсвэрүүд- трансген организмууд, Биотехнологийн эцсийн бүтээгдэхүүнүйлдвэрлэх, Биотехнологийн эцсийн бүтээгдэхүүнд тавих хяналтын талаар үзэж судлана.
Уг хичээлийг судласнаар оюутнууд биобүтээгдэхүүний тухай үндсэн ойлголт, амьтан ургамал, микроорганизмын гаралтай биологийн идэвхт бүтээгдэхүүний төрлүүд, тэдгээрийг үйлдвэрлэх орчин үеийн биотехнологийн аргууд, үйлдвэрлэл явуулах нөхцөл, эрх зүйн орчин, биобүтээгдэхүүнд тавих хяналтын талаар судлана
Энэхүү хичээлээр оюутнууд биотехнологийн аргаар үйлдвэрлэж буй биобүтээгдэхүүнүүд болох биомолекулуудын шинж чанар, ангилал, тэдгээрийг тэжээлийн орчноос ялгаж, цэвэрлэхэд хэрэглэгддэг аргууд болох эсийг задлах арга, өтгөрүүлэх аргууд, биомолекулыг ялгаж цэвэрлэх хроматографийн аргууд, цэвэрлэсэн молекулуудыг судлах анализын аргуудын талаар болон биобүтээгдэхүүнийг тогтворжуулах болон биопроцессийн симуляцийн талаар судлана.
Энэ хичээл нь оюутнуудад биотехнологийн аргаар үйлдвэрлэж буй биомолекулуудыг ялгаж, цэвэрлэж, бэлтгэхэд хэрэглэгддэг аргууд болон тоног төхөөрөмжийн талаар мэдлэг олгох зорилготой.