Бидний тухай
Багш ажилтан
Энэ хичээлээр ферментийн молекулын химийн бүтэц, байгууламж; өвөрмөц үйлчлэл, ферментэт урвалын кинетик, үйлчлэлийн механизмууд, түүнд үйлчлэх факторууд: орчны рН, температур, идэвхжүүлэгч болон саатуулагч бодис, ионы хүч, бусад факторуудын нөлөө; эсийн дотор биосинтезийн ба молекулын түвшинд зохицуулагдах механизм, ялгах цэвэршүүлэх, хэрэглээ зэргийг судална.
Амьд организмд ферментгүй явагдах нэг ч процесс байдаггүй, эсийн болон генийн инженерчлэлээс эхлээд биотехнологийн бүх процесс, хөдөө аж ахуй, анагаах ухаан, аналитик, химийн үйлдвэрлэлд фермент зайлшгүй хэрэглэгддэг тул ферментийн бүтэц, үйлчлэх механизм, хэрэглээний талаар онол ба практик мэдлэг эзэмшүүлэх
Энэхүү хичээлээр организмууд өөр хоорондoo болон хүрээлэн буй орчинтой химийн бодисын нөлөөгөөр хэрхэн харилцан үйлчилдэг, амьтан, ургамал, хүрээлэн буй орчны хоорондын харилцан үйлчлэл, ургамлын хүрээлэн буй орчинд зохицон ургах онцлого, ургамал идэшт амьтадаас өөрийгөө хэрхэн хамгаалдаг, амьтадын хоол тэжээлээ сонгох, хүрээлэн буй орчны өөрчлөлтөд организмын биохимийн процессууд хэрхэн өөрчлөгдөн зохицдог, ксенобиотик бодисуудын биохимийн хувиргалт зэргийг судална.
Амьд организмуудын хоорондын харилцан үйлчлэл, хоол тэжээлийн төлөөх өрсөлдөөн, бусдаас өөрийгөө хамгаалах, өсөж үржих болон организмын орчиндоо зохицохын биохими, эдгээр харилцан үйлчлэлд оролцох химийн бодисууд, тэдгээрийн тусламжтай явагхад процессууд, зохицуулгыг судлан онолын мэдлэг эзэмшинэ.
Хүний хоол хүнс, хүний эрүүл мэнд гэж юу болох. Хоол хүнсний сонголт, хүнсний бидний эрүүл мэндэд гүйцэтгэх үүрэг, үндсэн хэсгүүд болох нүүрс ус, тос, уураг, витамин, эрдэс, тэдгээрийн задрал, шимт тэжээлийн бодисуудын боловсрох, шимэгдэх процесс, баланс. Функциональ хүнс, зөв хооллолт, энергийн баланс, биеийн жин, амьдралын явц дахь хоол хүнс. Хоол хүнс ба ундны усны аюулгүй байдал. Үүнтэй холбоотой гарах халдварт өвчнүүд. Дэлхийн хүн амын хүнсний хангамж, хүнсний аюулгүй байдлын талаар үндсэн ойлголт, мэдлэг олно.
Хоол хүнс болон эрүүл мэндийн хамаарлын талаархи үндсэн мэдлэг олгох
Энэхүү хичээл нь физиологийн үйл ажиллагаанд тулгуурлан бодисын солилцооны биохимийн асуудлыг ойлгох, тайлбарлах мэдлэг олгох ба хоол боловсруулах үйл явц, зүрх судас, амьсгал, нөхөн үржихүй болон дотоод шүүрэлийн үйл ажиллагаа, зохицуулгын биохимийн үндсийг судлах явцдаа физиологийн процессын үндэс суурь болох биохимийн урвалын харилцан үйлчлэл, уялдаа холбоо, зохицуулгыг талаарх үндсэн мэдлэг олгоно.
Физиологийн шинжлэх ухаан нь амьд организмын үйл ажиллагааг судалдаг биологи, анагаах ухаан, хүний эрүүл мэндийн асуудалтай нягт холбоотой байдаг шинжлэх ухааны салбар. Орчин үед энэ салбар хурдацтай хөгжихийн хэрээр организмын үйл ажиллагааг молекулын түвшинд судлах шаардлага гарч ирсэн нь физиологийн биохимийн хөгжилд ихээхэн түлхэц болсон. Энэхүү хичээлийг судалснаар оюутан эрүүл мэнд, бие физиологийн асуудлуудыг биохимийн үүднээс, шинжлэх ухаанчаар ойлгож, өөрсдийн амьдралын чанарыг сайжруулахад ашиглахаас гадна олж авсан мэдлэгээ ашиглан биологи, физиологи, биохимийн судалгааны салбаруудад ажиллах бүрэн боломжтой.
Энэхүү хичээлээр шижлэх ухааны аргын үндэслэл, лабораторийн ажлын дадал эзэмшиж, лабораторийн тоног төхөөрөмж, техникийг ашиглаж сурах ба ажлын тооцоо хийх, үр дүнг боловсруулах, харьцуулалт, үнэлэлт, дүгнэлт өгөх, хүнсний бүтээгдэхүүнд стандарт шинжилгээ хийх биохимийн үндсэн аргуудыг эзэмшин, ажлын дадал эзэмших тул биотехнологийн сургалтын хөтөлбөрийн чухал хичээлүүдийн нэг болно.
Хүнсний лабораторийн ¿íäñýí àðãà òåõíèêòýé òàíèëöàí х¿íñíèé áèîõèìèéí ñóäàëãààíû ñîíãîìîë àðãà ç¿éã ýçýìøин судалгаа шинжилгээ, хяналтын байгууллагуудын ëàáîðàòîðèä àæèëëàæ дадал, чадвар эзэмшинэ.
Хүний организмд үүсэх төрөлхийн болон олдмол эмгэг процессын шалтгаан, тэдгээрт нөлөөлөх хүчин зүйлс, оношлох зарчмуудын биохимийн үндсийн авч үзнэ
Хүний организмд үүсэх эмгэг процессын шалтгаан, тэдгээрийг оношлох аргууд, урьдчилан сэргийлэх зарчмын биохимийн үндсийг олгоход энэхүү хичээл чиглэгдсэн.
Организмд явагддаг биохимийн хэвийн процесс, гажуудал гарах боломж, түүний зохицуулга, судлах аргын зарчим
Уг хичээлийн үндсэн зорилго нь докторантурт суралцагчдад биохимийн мэдлэгийг нь гүнзгийрүүлэхэд оршино
Энэхүү хичээлээр шижлэх ухааны аргын үндэслэл, лабораторийн ажлын дадал эзэмшиж, лабораторийн тоног төхөөрөмж, техникийг ашиглаж сурах ба ажлын тооцоо хийх, үр дүнг боловсруулах, харьцуулалт, үнэлэлт, дүгнэлт өгөх, биологийн үндсэн нэгдлүүдийг таних, тодорхойлох, ялгах биохимийн үндсэн аргуудыг эзэмшин, ажлын дадал эзэмших тул биохимийн болон биотехнологийн сургалтын хөтөлбөрийн чухал хичээлүүдийн нэг болно.
Áèîõèìèéí ¿íäñýí àðãà òåõíèêòýé òàíèëöàí áèîëîãèéí молекулуудыг òîäîðõîéëîõ ñîíãîìîë àðãóóäûã ýçýìøèí судалгаа шинжилгээ, хяналтын байгууллагуудын ëàáîðàòîðèä àæèëëàæ дадал, чадвар эзэмшинэ
Ýíýõ¿¿ õè÷ýýëýýð îðãàíèçìä ÿâàãäàõ áèîõèìèéí óðâàëóóäûí àâ÷ ¿çýõ áºãººä ¿¿íä óóðàã, àìèí õ¿÷èë, í¿¿ðñ óñ, ëèïèä, íóêëåîòèä çýðýã îðãàíèçìûí ¿íäñýí ìîëåêóëóóäûí íèéëýãæèëò, õóâèðàë, çàäðàëûí ïðîöåññóóäûã ñóäëàíà. Ýíä áîäèñûí ñîëèëöîîíû ïðîöåññóóäûí çîõèöóóëãà, õîîðîíäûí õàìààðàë, îðãàíèçì äàõü ýíåðãèéí ¿¿ñýë, õóðèìòëàë, õóâèðëûí ïðîöåññóóäûã ¿çíý. Ýíä ìºí ìåìáðàíû á¿ðýëäýõ¿¿í õýñã¿¿ä, ìåìáðàíààð ÿâàãäàõ 纺âºðëºëòèéí ïðîöåññóóä, ýñýä ñèãíàë äàìæèõ ¿éë ÿâö, ýñ õîîðîíäûí õàðèëöàí ¿éë÷ëýëèéí àñóóäëûã ¿çýõ áîëíî. Ýíýõ¿¿ õè÷ýýëèéí àãóóëãà òà á¿õíèéã áèîõèìè, áèîòåõíîëîãèéí ÷èãëýëýýð õºäºº àæ àõóé, àíàãààõ óõààíû ñàëáàðò öààøèä ñóðàëöàõ, ýðäýì øèíæèëãýýíèé áàéãóóëàãóóäàä àìæèëòòàé àæèëëàõàä äºõºì áîëîõ õýëáýðýýð õèéãäñýí áàéãàà
Àìüä áèåä ÿâàãäàõ áèîõèìèéí óðâàëóóä, áîäèñ, ýíåðãèéí ñîëèëöîîíû õîîðîíäûí õàìààðàë, çîõèöóóëãà, àëäàãäëûí øàëòãààí, ýâîëþöèéí òàëààð ìýäëýã îëãîõ òóë öààøèë ººðèéí îðãàíèçì áîëîí õ¿ðýýëýí áóé îð÷èíä ÿâàãäàõ ïðîöåññóóäûí ìºí ÷àíàð, õîîðîíäûí óÿëäàà õîëáîî, çîõèöóóëãûí òàëààð öîãö ìýäëýã îëîõ à÷ õîëáîãäîëòîé þì.