МОНГОЛ УЛСЫН ИХ СУРГУУЛЬ

Бидний тухай


Багш ажилтан

 /  Бидний тухай  /  Багш ажилтан /  Дэлгэрэнгүй мэдээлэл

Дэлгэрэнгүй мэдээлэл


Судалгааны чиглэл:
Сүүлийн 3 жилд зааж буй хичээлүүд. Хичээлийн товч агуулга, зорилгыг хуучирсан эсвэл шинэчлэгдээгүй хувилбараар үзүүлж байж болзошгүй.
Харьяалах тэнхим: МУИС, Шус, Бус, Бт
Индекс: BIOC306
Багц цаг: 3

Товч агуулга

Энэ хичээлээр ферментийн молекулын химийн бүтэц, байгууламж; өвөрмөц үйлчлэл, ферментэт урвалын кинетик, үйлчлэлийн механизмууд, түүнд үйлчлэх факторууд: орчны рН, температур, идэвхжүүлэгч болон саатуулагч бодис, ионы хүч, бусад факторуудын нөлөө; эсийн дотор биосинтезийн ба молекулын түвшинд зохицуулагдах механизм, ялгах цэвэршүүлэх, хэрэглээ зэргийг судална.

Зорилго

Амьд организмд ферментгүй явагдах нэг ч процесс байдаггүй, эсийн болон генийн инженерчлэлээс эхлээд биотехнологийн бүх процесс, хөдөө аж ахуй, анагаах ухаан, аналитик, химийн үйлдвэрлэлд фермент зайлшгүй хэрэглэгддэг тул ферментийн бүтэц, үйлчлэх механизм, хэрэглээний талаар онол ба практик мэдлэг эзэмшүүлэх

Харьяалах тэнхим: МУИС, Шус, Бус, Бт
Индекс: BIOC608
Багц цаг: 3

Товч агуулга

Энэхүү хичээлээр организмууд өөр хоорондoo болон хүрээлэн буй орчинтой химийн бодисын нөлөөгөөр хэрхэн харилцан үйлчилдэг, амьтан, ургамал, хүрээлэн буй орчны хоорондын харилцан үйлчлэл, ургамлын хүрээлэн буй орчинд зохицон ургах онцлого, ургамал идэшт амьтадаас өөрийгөө хэрхэн хамгаалдаг, амьтадын хоол тэжээлээ сонгох, хүрээлэн буй орчны өөрчлөлтөд организмын биохимийн процессууд хэрхэн өөрчлөгдөн зохицдог, ксенобиотик бодисуудын биохимийн хувиргалт зэргийг судална.

Зорилго

Амьд организмуудын хоорондын харилцан үйлчлэл, хоол тэжээлийн төлөөх өрсөлдөөн, бусдаас өөрийгөө хамгаалах, өсөж үржих болон организмын орчиндоо зохицохын биохими, эдгээр харилцан үйлчлэлд оролцох химийн бодисууд, тэдгээрийн тусламжтай явагхад процессууд, зохицуулгыг судлан онолын мэдлэг эзэмшинэ.

Харьяалах тэнхим: МУИС, Шус, Бус, Бт
Индекс: BIOL103
Багц цаг: 3

Товч агуулга

Хүний хоол хүнс, хүний эрүүл мэнд гэж юу болох. Хоол хүнсний сонголт, хүнсний бидний эрүүл мэндэд гүйцэтгэх үүрэг, үндсэн хэсгүүд болох нүүрс ус, тос, уураг, витамин, эрдэс, тэдгээрийн задрал, шимт тэжээлийн бодисуудын боловсрох, шимэгдэх процесс, баланс. Функциональ хүнс, зөв хооллолт, энергийн баланс, биеийн жин, амьдралын явц дахь хоол хүнс. Хоол хүнс ба ундны усны аюулгүй байдал. Үүнтэй холбоотой гарах халдварт өвчнүүд. Дэлхийн хүн амын хүнсний хангамж, хүнсний аюулгүй байдлын талаар үндсэн ойлголт, мэдлэг олно.

Зорилго

Хоол хүнс болон эрүүл мэндийн хамаарлын талаархи үндсэн мэдлэг олгох

Харьяалах тэнхим: МУИС, Шус, Бус, Бт
Индекс: BIOC307
Багц цаг: 3

Товч агуулга

Энэхүү хичээл нь физиологийн үйл ажиллагаанд тулгуурлан бодисын солилцооны биохимийн асуудлыг ойлгох, тайлбарлах мэдлэг олгох ба хоол боловсруулах үйл явц, зүрх судас, амьсгал, нөхөн үржихүй болон дотоод шүүрэлийн үйл ажиллагаа, зохицуулгын биохимийн үндсийг судлах явцдаа физиологийн процессын үндэс суурь болох биохимийн урвалын харилцан үйлчлэл, уялдаа холбоо, зохицуулгыг талаарх үндсэн мэдлэг олгоно.

Зорилго

Физиологийн шинжлэх ухаан нь амьд организмын үйл ажиллагааг судалдаг биологи, анагаах ухаан, хүний эрүүл мэндийн асуудалтай нягт холбоотой байдаг шинжлэх ухааны салбар. Орчин үед энэ салбар хурдацтай хөгжихийн хэрээр организмын үйл ажиллагааг молекулын түвшинд судлах шаардлага гарч ирсэн нь физиологийн биохимийн хөгжилд ихээхэн түлхэц болсон. Энэхүү хичээлийг судалснаар оюутан эрүүл мэнд, бие физиологийн асуудлуудыг биохимийн үүднээс, шинжлэх ухаанчаар ойлгож, өөрсдийн амьдралын чанарыг сайжруулахад ашиглахаас гадна олж авсан мэдлэгээ ашиглан биологи, физиологи, биохимийн судалгааны салбаруудад ажиллах бүрэн боломжтой.

Харьяалах тэнхим: МУИС, Шус, Бус, Бт
Индекс: BIOT413
Багц цаг: 1

Товч агуулга

Энэхүү хичээлээр шижлэх ухааны аргын үндэслэл, лабораторийн ажлын дадал эзэмшиж, лабораторийн тоног төхөөрөмж, техникийг ашиглаж сурах ба ажлын тооцоо хийх, үр дүнг боловсруулах, харьцуулалт, үнэлэлт, дүгнэлт өгөх, хүнсний бүтээгдэхүүнд стандарт шинжилгээ хийх биохимийн үндсэн аргуудыг эзэмшин, ажлын дадал эзэмших тул биотехнологийн сургалтын хөтөлбөрийн чухал хичээлүүдийн нэг болно.

Зорилго

Хүнсний лабораторийн ¿íäñýí àðãà òåõíèêòýé òàíèëöàí х¿íñíèé áèîõèìèéí ñóäàëãààíû ñîíãîìîë àðãà ç¿éã ýçýìøин судалгаа шинжилгээ, хяналтын байгууллагуудын ëàáîðàòîðèä àæèëëàæ дадал, чадвар эзэмшинэ.

Харьяалах тэнхим: МУИС, Шус, Бус, Бт
Индекс: BIOC703
Багц цаг: 3

Товч агуулга

Хүний организмд үүсэх төрөлхийн болон олдмол эмгэг процессын шалтгаан, тэдгээрт нөлөөлөх хүчин зүйлс, оношлох зарчмуудын биохимийн үндсийн авч үзнэ

Зорилго

Хүний организмд үүсэх эмгэг процессын шалтгаан, тэдгээрийг оношлох аргууд, урьдчилан сэргийлэх зарчмын биохимийн үндсийг олгоход энэхүү хичээл чиглэгдсэн.

Харьяалах тэнхим: МУИС, Шус, Бус, Бт
Индекс: BIOC801
Багц цаг: 3

Товч агуулга

Организмд явагддаг биохимийн хэвийн процесс, гажуудал гарах боломж, түүний зохицуулга, судлах аргын зарчим

Зорилго

Уг хичээлийн үндсэн зорилго нь докторантурт суралцагчдад биохимийн мэдлэгийг нь гүнзгийрүүлэхэд оршино

Харьяалах тэнхим: МУИС, Шус, Бус, Бт
Индекс: BIOC401
Багц цаг: 2

Товч агуулга

Энэхүү хичээлээр шижлэх ухааны аргын үндэслэл, лабораторийн ажлын дадал эзэмшиж, лабораторийн тоног төхөөрөмж, техникийг ашиглаж сурах ба ажлын тооцоо хийх, үр дүнг боловсруулах, харьцуулалт, үнэлэлт, дүгнэлт өгөх, биологийн үндсэн нэгдлүүдийг таних, тодорхойлох, ялгах биохимийн үндсэн аргуудыг эзэмшин, ажлын дадал эзэмших тул биохимийн болон биотехнологийн сургалтын хөтөлбөрийн чухал хичээлүүдийн нэг болно.

Зорилго

Áèîõèìèéí ¿íäñýí àðãà òåõíèêòýé òàíèëöàí áèîëîãèéí молекулуудыг òîäîðõîéëîõ ñîíãîìîë àðãóóäûã ýçýìøèí судалгаа шинжилгээ, хяналтын байгууллагуудын ëàáîðàòîðèä àæèëëàæ дадал, чадвар эзэмшинэ

Харьяалах тэнхим: МУИС, Шус, Бус, Бт
Индекс: BIOC302
Багц цаг: 3

Товч агуулга

Ýíýõ¿¿ õè÷ýýëýýð îðãàíèçìä ÿâàãäàõ áèîõèìèéí óðâàëóóäûí àâ÷ ¿çýõ áºãººä ¿¿íä óóðàã, àìèí õ¿÷èë, í¿¿ðñ óñ, ëèïèä, íóêëåîòèä çýðýã îðãàíèçìûí ¿íäñýí ìîëåêóëóóäûí íèéëýãæèëò, õóâèðàë, çàäðàëûí ïðîöåññóóäûã ñóäëàíà. Ýíä áîäèñûí ñîëèëöîîíû ïðîöåññóóäûí çîõèöóóëãà, õîîðîíäûí õàìààðàë, îðãàíèçì äàõü ýíåðãèéí ¿¿ñýë, õóðèìòëàë, õóâèðëûí ïðîöåññóóäûã ¿çíý. Ýíä ìºí ìåìáðàíû á¿ðýëäýõ¿¿í õýñã¿¿ä, ìåìáðàíààð ÿâàãäàõ 纺âºðëºëòèéí ïðîöåññóóä, ýñýä ñèãíàë äàìæèõ ¿éë ÿâö, ýñ õîîðîíäûí õàðèëöàí ¿éë÷ëýëèéí àñóóäëûã ¿çýõ áîëíî. Ýíýõ¿¿ õè÷ýýëèéí àãóóëãà òà á¿õíèéã áèîõèìè, áèîòåõíîëîãèéí ÷èãëýëýýð õºäºº àæ àõóé, àíàãààõ óõààíû ñàëáàðò öààøèä ñóðàëöàõ, ýðäýì øèíæèëãýýíèé áàéãóóëàãóóäàä àìæèëòòàé àæèëëàõàä äºõºì áîëîõ õýëáýðýýð õèéãäñýí áàéãàà

Зорилго

Àìüä áèåä ÿâàãäàõ áèîõèìèéí óðâàëóóä, áîäèñ, ýíåðãèéí ñîëèëöîîíû õîîðîíäûí õàìààðàë, çîõèöóóëãà, àëäàãäëûí øàëòãààí, ýâîëþöèéí òàëààð ìýäëýã îëãîõ òóë öààøèë ººðèéí îðãàíèçì áîëîí õ¿ðýýëýí áóé îð÷èíä ÿâàãäàõ ïðîöåññóóäûí ìºí ÷àíàð, õîîðîíäûí óÿëäàà õîëáîî, çîõèöóóëãûí òàëààð öîãö ìýäëýã îëîõ à÷ õîëáîãäîëòîé þì.

Харьяалах тэнхим: МУИС, Шус, Бус, Бт
Индекс: BIOC308
Багц цаг: 3

Товч агуулга

Зорилго





Сул хараатай иргэдэд
зориулсан хувилбар
Энгийн хувилбар