МОНГОЛ УЛСЫН ИХ СУРГУУЛЬ

Бидний тухай


Багш ажилтан

 /  Бидний тухай  /  Багш ажилтан /  Дэлгэрэнгүй мэдээлэл

Дэлгэрэнгүй мэдээлэл


Судалгааны чиглэл:
Мэдээллийг профессор, багш, ажилтан МУИС-ийн мэдээллийн санд бүртгүүлснээр танд харуулж байна. Мэдээлэл дутуу, буруу тохиолдолд бид хариуцлага хүлээхгүй.
Зохиогч(ид): W.Xiaodong, W.Haixia, Y.Jingqiang, W.Leiying, B.Wuyunga, W.Cong, Б.Мөнхжаргал, D.Alideertu
"Photon-phonon coupling cold sterilization technology for milk preservation" Food Control, vol. 157, pp. 110169, 2024-5-11

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713523005698

Хураангуй

With the continuous innovation of food processing and preservation technology, cold sterilization technology has become a hot research topic in dairy industry. This study firstly developed a novel photon-phonon coupling (PPC) cold sterilization technology, and its effects on the control of microbes in raw milk, milk sensory, nutritional composition and characteristics of whey proteins were explored, with the simulated low-temperature pasteurization (65 °C for 30 min, SLP) and microwave ultraviolet (MUV) as two comparative technologies. The results suggested that PPC showed bacterial reduction in raw milk by as high as 4.8 log, while indicated slight impacts on the color, taste and smell of raw milk, the main nutrients, as well as lactoferrin and immunoglobulin. Moreover, the impacts of PPC, SLP and MUV on whey proteins were systematically investigated, focusing on the protein structure, surface charge and hydrophobicity. This study provides a reliable and refined research basis for developing cold sterilization technology for food preservation.

Зохиогч(ид): Б.Мөнхжаргал, B.Tegexibayar, M.Muqile
"Study on physicochemical and hygienic quality of urum and fermented urum of Mongolia" Актуальная наука, vol. 56, no. 4, pp. 14-19, 2023-12-1

https://www.actual-science.com/4-2023/

Хураангуй

The research objects in this study were 12 samples of conventional urum and fermented urum obtained from Xilin Gol, and their quality and safety were compared and evaluated using physicochemical and microbiological compositions. The average fat content of urum was 60.75±4.79 %, the average moisture content was 25.49±7.74 %, the average non-fat milk solids content was 13.76±8.71 %, and the total number of colonies and E. coli were not discovered. Fermented urum had an average fat content of 44.21±0.98 %, an average acidity content of 202.67±33.16 °T, an average moisture content of 36.4±6.36 %, an average nonfat milk solids content of 19.38±5.69 %, and an average total bacterial colony concentration of lg7.31±0.99 CFU/g.

Зохиогч(ид): Ц.Болорцэцэг, Б.Мөнхжаргал, Д.Будрагчаа
"ХҮНСНИЙ НЭМЭЛТИЙГ ЛИПОСОМ АШИГЛАН ЗӨӨВӨРЛӨХ НЬ", Хүнсний аюулгүй байдал, 2023-10-12, vol. 2023, pp.

Хураангуй

Сүүлийн жилүүдэд хүн эмнэлэгт өндөгний шараас фосфолипид ялгах, липосом бий болгох, био-идэвхит бэлдмэлийн зөөвөрлөгчөөр ашиглах боломжийн судалгаа эрчимтэй хийгдэж байна. Бид энэхүү судалгаагаар усанд уусдаггүй бодисуудыг усан суурьт нэгдэл болгон хувиргахад фосфолипидийг ашиглах боломжийг судалсан. Ингэснээр мал эмнэлэг, хүн эмнэлэгт эмийн болон хүнсний технологид ашиглах бүрэн боломж нээгдэх юм. Усанд уусахгүй нэгдлээр куркуминыг сонгон авч, липосом үүсэх туршилтыг явуулахад тосон мөхлөг шилний гадаргуу болон хуурай бодисны тунадас бага байсан нь липосомд холбогдсоныг илтгэж байна. FT-IR спектрофотометрийн үр дүнгээс тосны хүчлийн функциональ бүлгүүд харагдаж байв. Электрон микроскопын хэмжилтээр 10 µм-т хэмжилтэд бөмбөлөг үүссэн байдалтай байгаа нь липосом үүссэнийг илтгэж байна. Фосфолипид дэх тосны хүчлийн найрлагыг хийн хроматографийн аргаар тодорхойлоход пальмитиний хүчил цагаан өндгөнд 5.60 мг/кг, бор өндгөнд 13.02 мг/кг агуулагдаж байгаа бол олейны хүчил цагаан өндгөнд 57.43 мг/кг, бор өндгөнд 71.21 мг/кг агуулагдаж байна. Липосом үүсгэх боломжийг судлан куркуминыг капсулжсан хувийг тооцоолоход 63.9 %, зетта потинциал нь -5.61мВ гарсан нь цахилгаан цэнэг илүү байгааг нотолсон. Липосомын бүтцийг электрон микроскоптой хосолсон энергийн дисперсийн рентген флуоресценц болон гэрлийн микроскопиор харахад 150×10-6 м орчим голчтой хос давхрагууд үүссэн байсан нь тогтоогдсон.

Зохиогч(ид): Б.Туяагэрэл, Б.Мөнхжаргал, И.Саруул, Н.Пагамдулам, Д.Эрдэнэцогт, T.Yoshihisa
"Chemical and amino acid composition of camel milk" Актуальная наука, vol. №3, no. ISSN 2587-9022. АКТУАЛЬНАЯ НАУКА. 2023. № 3 (55), pp. 6-10, 2023-10-1

https://www.actual-science.com/3-2023/

Хураангуй

Fermentative treatment of camel milk is a part of ethnic traditions of Central Asia people. In Mongolian fermented camel milk is called khoormog. Present study was carried out chemical composition of camel milk and khoormog. Chemical compound of camel milk is remarkably different from cow and other milks. Fat consist in Mongolian camel milk is 4.56 % in average with ranges 2.5– 8 % dependently on season and camel species. High fat concentration gives tender smooth consistent and specific taste. Results showed that 11.0 % total solids, 4.09 % protein, 1.27 % ash, and a pH of 6.0. Also an experiment was carried out to determine the amino acids of camel milk protein There were noticeably higher levels of tyrosine, histidine, phenylalanine and methionine, respectively, while a lower values of glycine and asparagine in camel milk.

Зохиогч(ид): Б.Мөнхжаргал, И.Саруул, Б.Туяагэрэл, N.Tuya, D.Alideertu
"A review of the bioactive properties of Mongolian plants, with a focus on their potential as natural food preservatives" Food Science and Nutrition, vol. 00, pp. 1-17, 2023-7-5

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/fsn3.3529

Хураангуй

Consumers have recently preferred food that is easy to make and of excellent quality, as well as food that is safe, natural, and minimally processed, but has a longer shelf life. Food deteriorates over time as a result of microbiological, chemical, or physical changes. Phytochemicals derived from medicinal and food plants have long been recognized for their biological activity to protect plants. These bioactivities are designed to increase the shelf life of food while inhibiting the growth of microorganisms. The use of natural plant food preservatives containing bioactive compounds as health-promoting agents is particularly intriguing. Furthermore, due to their effectiveness against food spoilage and foodborne pathogens, natural plant-origin antimicrobial compounds have been investigated as alternatives to synthetic antimicrobial compounds for preserving food quality. This review focused on the plant composition and properties that can be utilized as a natural food preservative, as well as the possibilities of using Mongolian medicinal plants.

Зохиогч(ид): Б.Мөнхжаргал, B.Yumchinsuren, T.Nyamdemberel, N.Nomundar, C.Chimedragchaa
"Хонин арц (Jupiterus Sabina L)-ны фитохимийн зарим судалгааны дүнгээс", "Green Chemistry 2023" Химийн салбарын онол практикын хурал, бүтээлийн улсын уралдаан, 2023-6-9, vol. 1, pp. 284-289

Хураангуй

Хонин арц (Jupiterus Sabina L)-ны фитохимийн зарим судалгааг нимгэн үеийн хроматографи, хэт ягаан туяаны спектрометр ашиглан полифенолт нэгдэл, флавоноид кумарин агуулагдаж байгааг судлан тогтоолоо.

Зохиогч(ид): Б.Мөнхжаргал, A.Delgermaa
"Хаягдал өөхийг боловсруулж органик саван гарган авах боломж", "Green Chemistry 2023" Химийн салбарын онол практикын хурал, бүтээлийн улсын уралдаан, 2023-6-9, vol. 1, pp. 364-370

Хураангуй

Сүүлийн үед өөхний хэрэгцээ багасч ихэвчлэн хаягдал болдог. Хээрийн бой хийж байгаа хүмүүс өөхөө байгаль орчинд зохисгүйгээр хаяж их хэмжээний хөрсний бохирдол үүсгэдэг. Энэ нь газарт шингэж 10-20 жил ургамал ургахааргүй болдог. 1 кг өөхнөөс 70 хувийн тос гарч, үлдсэн 30 хувь нь шимэлдэг буюу ялгарсан хальс байдаг. Энэхүү судалгааны ажлаар хаягдал өөхийг боловсруулж, тосыг цэвэршүүлж, тосны шинжилгээ хийж химийн нэмэлт бодисгүй органик саван гарган авсан. Судалгааг Соёл косметикс ХХК-ийн тосны үйлдвэр, лаборатор, Эмчилгээний хүнс, байгалийн нэгдлийн химийн лабораторт тус тус гүйцэтгэв. 2021 оны 11 сараас бог малын өөхийг машиндан бэлтгэж зориулалтын тогоонд хайлуулан өөхөн тос гарган авсан. Тосны хүчлийн тоо, саванжилтын тоо тодорхойлох туршилтуудыг хийж гүйцэтгэн үр дүнгээр нь саван үйлдвэрлэж эхэлсэн. Судалгаанд бог малын 7857.3 кг өөхийг боловсруулж 6382.2 кг өөхөн тос, 1475.1 кг шимэлдэг гарган авсан нь нийт өөхний 81.2% өөхөн тос, 18.8% шимэлдэг байгааг тогтоов. Шимэлдгийг гахайн фермд өгчгарган авсан өөхөн тосоор 94512 ш олон үйлдэлт эдийн саван үйлдвэрлэсэн.

Зохиогч(ид): Б.Туяагэрэл, Б.Мөнхжаргал, И.Саруул, Э.Халиун
"Үр тарианы ундааны үйлдвэрлэлээс гарах хаягдлыг хүнсний бүтээгдэхүүнд нэмэлт болгон ашиглах боломж", Хүнс-хүрээлэн буй орчин, 2023-4-7, vol. 19, pp. 70-78

Хураангуй

Өнөө үед үйлдвэрлэлийг хаягдалгүй технологиор явуулах талаар ихээхэн анхаарч, хүнсний үйлдвэрийн хаягдлыг ашиглах боломжийг эрчимтэйгээр судлах болсон. Бид энэ судалгаагаар үр тарианы шахдсыг ашиглах судалгааг хийхийг зорьлоо.

Зохиогч(ид): Б.Туяагэрэл, Б.Мөнхжаргал, И.Саруул, B.Yanjinlkham
"Лактулоз агуулсан алкохолгүй шар сүүний ундаа", “МАЛ АЖ АХУЙН САЛБАР 80 ЖИЛД” ОНОЛ ҮЙЛДВЭРЛЭЛИЙН БАГА ХУРЛЫН ХӨТӨЛБӨР, 2023-4-4, vol. 1, pp. 256-259

Хураангуй

Whey is produced by the dairy industry during the manufacture of cheese. In addition to being a valuable source of functional and nutritional proteins, whey also presents almost all the lactose from the original whole milk. The lactose can be converted into lactulose, isomerization by using egg shell catalysts, with minimal secondary reactions and high yield. This work aim was to produce lactulose enriched whey-based beverages. Lactulose enriched whey-based fruit juices dry mix were prepared with different combinations. Based upon the sensory analysis, one formulation for each beverage was replicated thrice. Afterwards, all products had been submitted to acceptability sensorial tests and results showed that strawberry and pear juices, prepared from whey presented great acceptability.

Зохиогч(ид): И.Саруул, Д.Ариунцэцэг, Б.Туяагэрэл, Б.Мөнхжаргал
"Aflatoxins in some food products imported from China to Mongolia: A recent overview." ВЕСТНИК НАУКИ, vol. 61, no. 4, pp. 314-329, 2023-3-30

https://elibrary.ru/item.asp?id=50457727

Хураангуй

Aflatoxins (AFs) are toxic fungal metabolites produced by fungi Aspergillus species, that are widely distributed in nature, and have severely contaminated humans and animal food supplies, posing in health hazards. We evaluated the aflatoxin surveillance from 2021 to 2022 in this paper. Throughout this period, a total of 1328 food samples, under the several food groups were collected for aflatoxin analysis and the results were compared against the statutory limits stipulated in the Mongolian National Standards (MNS). Depending on the type of food sample, AF contamination ranged from 3.2 to 83.3 percent, with a total AF level ranging from 0.20 to 4.1 gkg-1. Despite the fact that the values did not exceed the upper limits set by MNS for food products, AFs are still frequently found in food products at levels that necessitate a greater emphasis on public health protection. AFs are "natural" contaminants of foods; their emergence is unavoidable, and it is critical to detoxify contaminated food products chemically, physically, or biologically in ways that preserve their edibility.

Зохиогч(ид): K.Yangzhi, W.Xiaodong, W.Haixia, Б.Мөнхжаргал, T.Ariunjargal, D.Alideertu, Z.Yanling
"Plant Extracts as Food Antibacterial Agents—A review" Future Food Science, vol. 2, no. 2, pp. 85-95, 2023-3-27

https://ffs.gzhu.edu.cn/CN/10.12281/ffs2708-1893-20210811-007

Хураангуй

In recent years, food safety problems caused by foodborne pathogens have attracted more and more attention. However, the chemosynthesis of food bacteriostatic agents has health risks, due to certain toxic and side effects. With the increasing improvement of people's quality of life and the concept of safety and environmental protection, it has become an inevitable trend of searching for efficient, green, safe, environmentally friendly natural antimicrobial agents in foods. This paper systematically summarizes the researches of several plant-derived natural components commonly used for bacteriostasis of foodborne pathogens, including modern extraction methods, antibacterial mechanism, antibacterial activity and the application as food preservation, to provide reference for the development of novel plant-derived natural bacteriostatic agents.

Зохиогч(ид): W.Xiaodong, K.Yangzhi, T.Ariunjargal, Б.Мөнхжаргал, C.Cheng, W.Haixia, D.Alideertu
"Advances in Mechanism of UV Sterilization Technology and Application in Food Microbiological Control" Future Food Science, vol. 2, no. 3, pp. 94-104, 2023-3-27

https://ffs.gzhu.edu.cn/CN/Y2022/V2/I3/94

Хураангуй

With the improvement of the development of economic and people’s quality of life, the demand for high quality food is increasing. In order to avoid the significant changes in food flavor and nutritional quality caused by traditional heat sterilization, various non-heat sterilization technologies have become the focus of current research. In recent years, the application of ultraviolet (UV) sterilization technology in food sector has been extensively studied. This review introduces the principle of ultraviolet sterilization technology and factors affecting the effect of sterilization, and elaborates the application status of ultraviolet sterilization technology and combined technology in the field of food sterilization. This review will provide a reference for further research and upgrading of UV sterilization technology in the food sector.

Зохиогч(ид): B.Yanjinlkham, Б.Туяагэрэл, И.Саруул, Б.Мөнхжаргал
"Non Alcoholic Whey Based Beverages with Laculose", THE 1ST INTERNATIONAL CONFERENCE NATURAL AND BIOLOGICAL RESOURCES TECHNOLOGIES, Монгол, 2022-9-29, vol. NBRT-2022, pp. 66

Хураангуй

Whey is produced by the dairy industry during the manufacture of cheese. In addition to being a valuable source of functional and nutritional proteins, whey also presents almost all the lactose from the original whole milk. The lactose can be converted into lactulose, isomerization by using egg shell catalysts, with minimal secondary reactions and high yield. This work aim was to produce lactulose enriched whey based beverages. Lactulose enriched whey based fruit juices dry mix were prepared with different combinations. Based upon the sensory analysis, one formulation for each beverage was replicated thrice. Afterwards, all products had been submitted to acceptability sensorial tests and results showed that strawberry and pear juices, prepared from whey presented great acceptability.

Зохиогч(ид): И.Саруул, Б.Туяагэрэл, Б.Мөнхжаргал, Ш.Наранмандах
"Байгалийн нэгдлийн химийн судалгаа", МУИС 80 жилийн босгон дээр, 2022-9-28, vol. 20220928, pp.

Хураангуй

Монгол оронд ургадаг 1100 гаруй эмийн болон ашигт ургамлыг уламжлалт анагаах ухаанд олон зуун жил хэрэглэсээр ирсэн бөгөөд эдгээр эмийн ургамлын өвчнийг анагаах гол үйлчлэгч бодисыг ялган, химийн бүтцийг тодорхойлж, биологийн идэвх үйлдлийг нь тогтоох, химийн бүтэц-үйлдлийн хамаарлыг илрүүлснээр химийн синтезийн болон биотехнологийн дэвшилтэт аргаар эм, байгалийн нэмэлт бүтээгдэхүүн, урьдчилан сэргийлэх болон эмчилгээний бэлдмэл гарган авах, үйлдвэрлэхэд байгалийн нэгдлийн химийн судалгааны зорилго, ач холбогдол оршдог. Энэ зорилгоор МУИС-ийн байгалийн нэгдлийн химийн чиглэлийн судалгааны багууд байгалийн 450 гаруй (давхардсан тоогоор) эмийн болон ашигт ургамлын химийн судалгааг хийж, 80 гаруй бага молекулт нэгдлийг ялгаж, химийн бүтэц байгууламжийг тогтоон, 19 байгалийн шинэ нэгдлийг нээж илрүүлсэн.

Зохиогч(ид): Б.Мөнхжаргал, И.Саруул, Д.Оюун-Эрдэнэ, Б.Туяагэрэл
"Хүнсний Химийн Судалгаа", Монгол Улсын шинжлэх ухааны хөгжилд МУИС-ийн оруулсан хувь нэмэр: 80 жилийн босгон дээр, 2022-9-28, vol. 1, pp. 143-150

Хураангуй

Хүнсний судалгаа нь хүнсний тос (түүний исэлдэлтийн процесс, тэдгээрийг бууруулах), уламжлалт сүү, сүүн бүтээгдэхүүн (найрлага, шинж чанар, боловсруулалтын явц дахь өөрчлөлт), хүнс, тэжээлийн ургамал (биохими, тосны хүчил болон бусад бүрэлдэхүүний найрлага, тэдгээрийн тариалах нөхцөл), хүнсний үйлдвэрийн дайвар бүтээгдэхүүнийг боловсруулах (шар сүү, шар айраг, гурилын үйлдвэрийн хажуугийн бүтээгдэхүүн), хүнсний аюулгүй байдал гэсэн чиглэлээр хийгдэж ирсэн бөгөөд гадаадын сэтгүүлд 8, дотоодын сэтгүүлд 38 өгүүлэл хэвлэгдэж олон улсын болон улсын хэмжээний хуралд 18 илтгэл амжилттай хэлэлцүүлж, 2 доктор хамгаалж, 4 патент, 3 зохиогчийн эрхийн хамгаалалт хийгдэн, 9 ном хэвлэгдсэн байна.

Зохиогч(ид): Ц.Болорцэцэг, С.Энхмарт, Б.Билгүүн, Д.Марал-Эрдэнэ, Т.Энх-Оюун, Б.Мөнхжаргал, Д.Будрагчаа
"Биологийн идэвхтэй нэгдлийг липосом ашиглан зөөвөрлөх боломж" Mongolian Journal of Agricultural Sciences, vol. 15, no. 35, pp. 20-26, 2022-6-15

https://www.mongoliajol.info/index.php/MJAS/article/view/2444

Хураангуй

Липосомыг био-идэвхит нэгдлийн зөөвөрлөгч болгон ашиглах судалгаа өргөнөөр хийгдэж, шахмал эмийн үйлчлэх идэвх 20%, тарилга 70%-ийн идэвхтэй байдаг бол липосомоор зөөвөрлөгдсөн тэдгээр нэгдлийн бай эсэд хүрч очин 80-аас дээш хувийн идэвх үзүүлдэг байна. Бид энэхүү судалгаагаар липосом ашиглан тосон суурьт болон усанд уусдаггүй биологийн идэвхтэй нэгдлүүдийг зөөвөрлөх боломжийг судаллаа. Ингэснээр хүн эмнэлгийн анагаах ухаанд нэвтрээд буй липосом ашиглах аргыг мал эмнэлгийн хэрэглээнд нэвтрүүлэх боломж нээгдэх юм. Туршилтанд 0.5 мл 5%-ын кали-иодын тос ашиглан липосомоор зөөвөрлөх туршилтыг явуулахад уусмал нэгэн жигд хөөсөрсөн бол 0.3 г куркумин хуурай бодисны хувьд тунадас бага үүсгэж байсан нь липосомоор зөөвөрлөгдөх боломжтойг харуулж байна. Бүтцийн анализ хийсэн FT-IR спектрофотометрийн үр дүнд 3400 см-1 утганд –ОН групп, 2973 см-1 утганд С-Н, 1730 см-1 утганд С=О, 1220 см-1 утганд С-О тосны хүчлийн функциональ бүлгүүд илэрсэн. Электрон микроскопын 500 нм хэмжилтэд фосфолипид бөмбөлөг үүссэн нь липосом мөн болохыг илтгэж байна. Масс спектрийн хийн хроматографийн (GC/MS) аргаар ханасан болон ханаагүй тосны хүчлийн харьцааг тодорхойлоход цагаан өндгөнд 60.44% ба 37.91%, бор өндгөнд 39.41% ба 62.02% тус тус байв. Таньцын туршилтаар биологийн идэвхит нэгдлийг тээвэрлэх боломжтой нь тогтоогдлоо.

Зохиогч(ид): Б.Туяагэрэл, Б.Мөнхжаргал, И.Саруул, B.Ganbat, B.Otgonbandi
"Detection and identification of some bioactive compounds in roots of glycyrrhiza uralensis fisch" Актуальная наука, vol. 2, no. 49, pp. 1-9, 2022-5-18

https://www.actual-science.com/en/archive

Хураангуй

Licorice is one of the most important medicinal plants not only in Mongolia, but also worldwide because of its medicinal properties and agricultural applications. The resources of licorice are rapidly dwindling because the plant root is frequently used in a variety of treatments. Thus, plant tissue culture research has accelerated in recent years around the world in order to increase the source of important plants like licorice. The purpose of the study was to determine biological active components of wild licorice (Glycyrrhiza uralensis Fisch) in Mongolia and to optimize condition for in vitro seed propagation. From the results, moisture was 5.6%, total minerals 8.8%, total protein 9.6%, total lipid 0.9%, monosaccharides 0.5% and disaccharides were 7.2% respectively in the sample. Also, it has included that 6.5% glycyrrhizic acid, 0.4% flavonoids, 0.1% lignin, 34.3% water-soluble extracts and no alkaloids. The yield of ammonium glycyrrhizinate was 1.2g/100g sample. Glycyrrhiza uralensis Fisch seeds were inoculated in ½ MS medium under a 8-hours photoperiod by cool white lamp. After 4 days, the first seed were germinated, germination of the seeds completed within 28 days.

Зохиогч(ид): Б.Туяагэрэл, Б.Мөнхжаргал, И.Саруул, B.Badamgarav
"The extraction and Purification of gallic acid from the Songoria Cynomorium" Актуальная наука, vol. 2, no. 49, pp. 1-6, 2022-5-18

https://www.actual-science.com/en/archive

Хураангуй

This study describes the biochemical ingredients of Songoria Cynomorium and their biological active compounds. The dried and powdered root of Songoria Cynomorium was extracted with 60% ethanol and purified by using recrystallization techniques. Quantitative determination of compounds performed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). The following compounds were identified from the precipitates of crude extract. They are as follows: quercetin, catechine and gallic acid. The purified compound was then identified and justified as a gallic acid.

Зохиогч(ид): W.Xiaodong, Z.Yangzui, T.Ariunjargal, Б.Мөнхжаргал, W.Haixia, D.Alideertu
"Mechanism of sterilization technology and its application in food field" China Brewing, vol. 41, no. 2, pp. 1-8, 2022-2-25

https://oversea.cnki.net/KCMS/detail/detail.aspx?dbcode=CJFD&dbname=CJFDLAST2022&filename=ZNGZ202202001&uniplatform=OVERSEAS_EN&v=BgdEfpV8KKOfBoPyRrbUFOlPq_Yc6MBPKuKVQHOfr3F-9yynrfoCfmn34j1DB295

Хураангуй

Sterilization is an important link to ensure food safety in food processing. The sterilization technology that shows high bactericidal efficiency,coupled with retain the original nutrients, color and fragrance of food to the maximum extent, has become a hot research topic in the field of food science. The mechanism and characteristic of thermal sterilization, non-thermal physical sterilization and chemical sterilization technology, as well as the application research progress in the fields of food surface and packaging materials, fruit, vegetable and meat preservation, etc. were reviewed,which provided reference for the wide application of bactericidal technology in the control and prevention of microbial contamination in food industry,aiming to improve food safety and market competition.

Зохиогч(ид): Н.Туяа, И.Саруул, Б.Туяагэрэл, Б.Мөнхжаргал
"Хуурмаг булчирхайт ортууз (Oxytropis pseudoglandulosa)-ыг хүнсний нөөшлөгч болгон ашиглах боломж", Хүнсний аюулгүй байдал шимт чанар, 2021-10-14, vol. 2021, pp. 140-146

Хураангуй

Манай орны уламжлалт анагаах ухаанд хэрэглэгддэг, эмийн ургамал болох Хуурмаг булчирхайт ортуузанд нийт фенолт нэгдэл 6.62 мг/ГХЭг, нийт флавоноид 10.32 мг/КЭг, антиоксидант идэвхи IC50 18.76 мкг/мл, полифенолт нэгдэлд К-3-О-Роб-7-О-Рам давамгайлж байгаа нь түүнд агуулагдах биологийн идэвхит нэгдлийн агуулга өндөр болохыг тогтоож байгалийн гаралтай хүнсний нөөшлөгч болгон ашиглалаа. Хагас боловсруулсан өндөгтэй хэрчсэн гурилд уг ургамлын этилийн спиртийн ханд нэмснээр MNS 5760-2019 техникийн шаардлагад заасан тасалгааны температурт 1 хоног хадгалах хугацааг 5 хоног хүртэл нэмэгдүүлж болохыг тогтоолоо. Эмийн ургамлыг байгалийн гаралтай хүнсний нөөшлөгч болгон ашигласнаар үйлдвэрлэгчид эдийн засгийн алдагдалд орохгүй, хэрэглэгчийн гар дээр очих хүртэл бүтээгдэхүүний чанар муудахгүй, түүнчлэн химийн гаралтай хүнсний нэмэлт хэрэглэхгүй байх нь хэрэглэгчийн эрүүл мэндэд нэн тустай гэж үзэж байна.

Зохиогч(ид): Д.Ариунцэцэг, И.Саруул, Б.Туяагэрэл, Б.Мөнхжаргал
"Импортын зарим төрлийн жимс, хүнсний ногоонд агуулагдах нитратын хэмжээг тодорхойлох, агуулгыг багасгах боломжийн судалгаа" Химийн нийгэмлэгийн бүтээл, vol. 15, pp. 29-39, 2021-6-15

https://catalog.num.edu.mn/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=89651

Хураангуй

Энэ судалгааны ажлаар 2019-2020 онд Монгол улсад БНХАУ-аас Замын- Үүд боомтоор импортлогдсон 29 нэр төрлийн өргөн хэрэглэгддэг жимс, хүнсний ногооны 15010 дээжид нитрат тодорхойлох тандалт судалгааг колориметрийн аргаар хийж, тэдгээрийн нитратын хэмжээг Монгол Улсад мөрдөгдөж буй MNS 6420:2013 “Хүнсний ногоо, жимс, жимсгэнэ, мал амьтны тэжээлд агуулагдах нитратын зөвшөөрөгдөх дээд хэмжээ” стандартын үзүүлэлттэй харьцуулахад нийт дээжийн 0.3%-д нь зөвшөөрөгдөх дээд хэмжээнээс өндөр нитратын агууламжтай байгаа нь тогтоогдлоо. Нитратын агууламж стандартын зөвшөөрөгдөх дээд хэмжээнээс их байгаа ногоон навчит хүнсний ногоо болох юуцай, салат навчны нитратын агуулгыг ахуйн нөхцөлд уусгагч ашиглан багасгах судалгаа хийсний дүнд нитратын агууламж нь юуцайг 15 минут усанд байлгахад 2 дахин, 30 минут усанд байлгахад 3 дахин багасч, харин салатны навчийг 30 минут байлгахад 2 дахин багасч байгааг тогтоов.

Зохиогч(ид): Б.Туяагэрэл, Б.Мөнхжаргал, N.Pagamdulam, D.Munkhzul, B.Nurgul
"Tlc identification of flavonoids in three Mongolian medicinal plants and their free radical scavenging activity" Актуальная наука, vol. 2-3 (31-32), pp. 20-25, 2020-3-31

Хураангуй

In this study we have identified chemical and photochemicals in plants, Centaurea cyanus L, Pulsatilla flavescens (Zucc.) Juz and Pulsaltilla ambigua stricta in Mongolia. In traditional Mongolian medicine, these plants are used for inflammatory diseases. Flavonoids are one of the most important classes of phenol compounds in higher plants. The primary significant role in this pattern is the screening of these photochemical in the plants. Qualitative determination of flavonoid compounds in the extracts was performed by Thin Layer Chromatography (TLC) procedures. The all studies were compared with plant stems and flowers. The following flavonoid compounds were identified from the plants studied. They are as follows: quercetin Rf: 0.35, apigenine Rf: 0.37, chrisyn Rf: 0.56, flavonon Rf: 0.85, morin Rf: 0.14 and galangin Rf: 0.6. The influence of ethyl acetate extracts of plants, in concentration range 250 – 1000 g/mL, on 2,2’-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) free radicals was investigated by spectrophotometric methods.

Зохиогч(ид): П.Ичинхорлоо, Г.Ганцэцэг, Х.Сэлэнгэ, Ц.Ундрахбаяр, П.Отгонсугар, Б.Бат-Эрдэм, Б.Мөнхжаргал, Ц.Бямбажав, Т.Ундармаа
"Mongolian crude propolis content analysis and antioxidant activity" Mongolian Journal of Agricultural Sciences, vol. 27, no. 02, pp. 34-39, 2019-10-28

https://www.mongoliajol.info/index.php/MJAS/article/view/1283

Хураангуй

Propolis, a precious bee product has been widely used for pharmaceutical purposes for centuries. Chemical components, properties, and activities are differed based on geographic origins, respective plant sources, and bee species. In our research, Mongolian propolis from 2 different places was examined for chemical content and antioxidant effect. The samples were collected from Northern and Central parts of Mongolia and were examined for a total of 8 contents. Crude Mongolian propolis sample from central part of Mongolia displayed higher results in every aspect with total moisture of 2.1%; ash 1.7%; fat 67.8, 69.3%; and 1.05% of protein. The free amino acid in 70% EtOH was higher in sample from northern part with 1.21µg/mg and the total amino acid was quantified by HPLC and highest concentration detected in methionine 1.90mg/g, and 2.62 mg/g. Totally 3 alkaloids and 2 phenolic were detected by TLC and high antioxidant activity was presented in DPPH radical scavenging test. The results suggest that the best solvent for propolis samples is EtOH 70% solution. The test propolis samples contain different types of alkaloids and phenolic, have high amount of methionine and has high antioxidant effect.





Сул хараатай иргэдэд
зориулсан хувилбар
Энгийн хувилбар